Обръщение на Н. Пр. Д-р Якуб Ал-Атиики, извънреден и пълномощен посланик на Държавата Кувейт в Република България, по повод националния празника на страната

Скъпи приятели на Кувейт в България,
На 25-ти февруари 2021г. Държавата Кувейт празнува 60 години от постигане на независимостта си през 1961г. и началото на своя самостоятелен път към просперитет и непрестанно развитие във всички сфери на живота. Тази дата е свързана също с освобождението ú от иракската военна окупация преди 30 години - на 26-ти февруари 1991 г. Двете исторически събития се отбелязват заедно в един национален ден на 25-ти февруари.
За съжаление, традиционният прием по този повод, организиран всяка година от Посолството на Държавата Кувейт в София, не може да бъде проведен в условията на световна пандемия.
Държавата Кувейт поставя винаги на първо място интересите на своя народ. Днес здравните грижи в Кувейт достигат водеща позиция на световни ниво, особено по време на коварната пандемия от COVID-19, която продължава да застрашава човешки животи, да предизвиква колапс на редица икономически и социални системи и да изолира народите. В тези трудни времена Държата Кувейт полага огромни усилия за облекчаване последствията от епимедията в страната.  
С всяка изминала година Кувейт доказва своето силно присъствие на регионалната и международната политическа сцена. Нашата страна е неуморна в стремежа си за преодоляване на конфликтите в Близкия Изток, внасяйки разум и дипломация за осъществяване на тази цел. Възстановяването на отношенията между Катар и Саудитска Арабия е плод на кувейтската дипломатическа активност в тази насока.  
Кувейт високо цени дългогодишните приятелски отношения с народа и правителството на Република България. Двете държави се стремят да увеличават търговския стокообмен, който, за съжаление, е под желаното ниво поради проблеми с транспорта и трудното преминаване през Ирак и Сирия. Според данните на БНБ стокообменът между двете държави за 2019 г. достига 15.3 млн. щ.д., отбелязвайки ръст от около 47% спрямо 2018 г.
Възобновяване на работата на Българо-кувейтската Смесена комисия за търговско и икономическо сътрудничество, създадена през 1978 г., има потенциал за повишаване нивото на икономическо сътрудничество и привличане на кувейтски инвестиции в инфраструктурата, туризма, земеделието и други отрасли в България.
На политическо ниво двете страни подържат добри отношения. На 26 март 2018 г. в София се проведоха двустранни политически консултации на ниво заместник-министри на външните работи. От българска страна консултациите бяха водени от заместник-министъра на външните работи Тодор Стоянов. Кувейтската делегация беше ръководена  от заместник-министъра на външните работи Халед Ал-Джаралла. Беше направен преглед на състоянието и перспективите пред двустранните отношения. Делегациите набелязаха приоритетите за активизиране и развитие на договорноправната база на сътрудничество между двете страни.
В навечерието на Националния ни празник бих искал да изразя надежда, че двете страни ще преодолят препятствията от световната пандемия и ще подновят планираните проекти за по-нататъшно развитие на двустранните отношения в интерес на двете приятелски държави.


>>>>>>>>>>>