Посолство на Държавата Кувейт - София - България .. Информация за консулски въпроси... Дейности на Посолството .. Адрес за контакти
Съдържание
Адрес:

България
София` 1700
Ул. “ 21ви век , № 63

Телефон:    (+359) 2 962 56 89      

Адрес:

България
София- 1700
Ул. “ 21ви   век „  № 63

Телефон:    (+359) 2 962 56 89      
Телефон:    (+359) 2 962 51 30
 

Free website hit counter
Фестивалът на азиатската култура
„Магията на Изтока“
Третото издание на азиатския фестивал „Магията на Изтока“ се проведе на 15 юни 2019 г., в Борисовата градина. Фестивалът е организиран по инициатива на Индонезийското посолство в България, заедно с още
15 дипломатически представителства - Бангладеш, Виетнам, Емирство Кувейт, Индия, Иран, Ирак, Китай, Обединени Арабски Емирства, Пакистан, Палестина, Република Корея, Саудитска Арабия, Тайланд, Филипини и Япония. Освен представяне на културата и традициите на държавите, събитието се обявява и в подкрепа на правото на всяко дете да живее в семейство.
На 7 август 2019 г. Негово Превъзходителство д-р Якуб Ал-Атиики, Посланик на Държавата Кувейт в България, посети Медицински университет - Плевен, за да се запознае с Ръководството, с материалната база и конкурентните предимства на висшето училище за иновативно обучение и научноизследователска дейност. Посланикът, който бе придружаван от председателя на ПП АБВ Румен Петков, беше посрещнат от ректора на плевенската Алма Матер проф. д-р Славчо Томов, от почетния ректор проф. д-р Григор Горчев - чл. кор. на БАН, зам.-ректора по европейска интеграция проф. д-р Савелина Поповска и зам.-ректора по научноизследователска дейност доц. д-р Галя Ставрева. Професор Томов приветства Негово Превъзходителство с добре дошъл и му представи накратко ключови постижения и факти от 45-годишната история на висшето училище, както и отличителните черти в обучението, науката и клиничната практика - англоезичното обучение на чуждестранни студенти по медицина, въведено за първи път в страната през 1997 г., както и лидерските позиции в развитието на роботизираната хирургия, телемедицината и високите технологии.
На 5 септември 2019 г. Негово Превъзходителство д-р Якуб Ал-Атиики, проведе среща с  г-н Ахмед шумер,  управляващ посолството на Република Йемен в Република България.
Негово Превъзходителство Посланикът на Кувейт Д-р Якуб Ал Атиики и дипломатите в посолството дадоха прием на 20 февруари 2020г. по повод 59-та годишнина от Независимостта на Държавата Кувейт и 29-та годишнина от Освобождението.   
XXV Благотворителен базар на Международен женски клуб - София

Посолството на Държавата Кувейт в София взе участие в благотворителния базар в помощ на деца-инвалиди, организиран преди новогодишните празници от Международния женски клуб със сътрудничеството на Министерството на външните работи на България.
Държавата Кувейт бе представена с отделен щанд, в който бяха изложени традиционно кувейтско народно облекло, картини, сувенири, предмети от бита, които показват живота на кувейтския народ и неговия фолклор. Бяха изложени също така и книги и други печатни издания, кувейтски национални ястия и хранителни продукти, които се продаваха и приходите от тях бяха дарени за благотворителност
.   
ХРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ
За хората, които постят по време на свещения месец Рамадан 2020г/1441 хиджри , предоставени от благодетели от Държава Кувейт и под патронажа  на Генералния  секретариат на  Вакъфите и под ръководството на Негово Превъзходителство  д-р Якуб Ал Атики, Посланик на Държавата Кувейт се раздадоха пакети с различни хранителни продукти на бедни граждани от български села с преобладаващо мюсюлманско население  и на деца сираци, деца с увреждания и възрастни. Тази дейност е част от усилията за укрепване на връзките между двата приятелски народа.
Н. Пр. Д-р Якуб Юсеф Ал-Атиики, Посланик на Държавата Кувейт в Република България проведе среща с  аташето по отбраната на САЩ в  Република България
Полк. Шанън Джонсън, където обсъдиха двустранните отношения.
Н. Пр. Д-р Якуб Юсеф Ал-Атиики  проведе среща с  вицепремиера и Министър на отбраната на Република България Г-н Красимир Каракачанов. По време на разговорите бяха обсъдени насоки за развитието на двустранните военни отношения.
------->


Посолството на Държавата Кувейт в София спусна знамената в знак на траур и отвори книга за съболезнования по повод кончината на Н.В. шейх Сабах Ал-Ахмад Ал-Джабер Ал-Сабах ,Емир на Държавата Кувейт,мир на праха му.
Негово Височество шейх Науаф Ал-Ахмад Ал-Джабер Ал-Сабах , Емир на Държавата Кувейт ,по време на полагането на  клетва за вярност като държавен ръководител пред Националното събрание - 30 септември 2020
Шейх Мишал Ал-Ахмад Ал-Джабер Ал-Сабах се закле пред Националното събрание  на Държавата Кувейт като Престолонаследник
Лаборатории за pcr тест в България

Кувейт дарява медицинско оборудване на правителствената болница в  Република Северна Македония
Обръщение на Н. Пр. Д-р Якуб Ал-Атиики, извънреден и пълномощен посланик на Държавата Кувейт в Република България, по повод националния празника на страната

Скъпи приятели на Кувейт в България,
На 25-ти февруари 2021г. Държавата Кувейт празнува 60 години от постигане на независимостта си през 1961г. и началото на своя самостоятелен път към просперитет и непрестанно развитие във всички сфери на живота. Тази дата е свързана също с освобождението ú от иракската военна окупация преди 30 години - на 26-ти февруари 1991 г. Двете исторически събития се отбелязват заедно в един национален ден на 25-ти февруари.
За съжаление, традиционният прием по този повод, организиран всяка година от Посолството на Държавата Кувейт в София, не може да бъде проведен в условията на световна пандемия.
Държавата Кувейт поставя винаги на първо място интересите на своя народ. Днес здравните грижи в Кувейт достигат водеща позиция на световни ниво, особено по време на коварната пандемия от COVID-19, която продължава да застрашава човешки животи, да предизвиква колапс на редица икономически и социални системи и да изолира народите. В тези трудни времена Държата Кувейт полага огромни усилия за облекчаване последствията от епимедията в страната.  
                      
>>>>>>>
На 20 април 2021г. в Посолството на Държавата Кувейт в София се проведе среща между Н. Пр. Д-р Якуб Алатееки и г-н Цветан Симеонов, председател на Българската търговско -промишлена палата, в присъствието на г-н Ахмед Мехидин. По време на срещата двете страни обсъдиха бъдещи насоки за развитието на сътрудничеството между Държавата Кувейт и Република България, и на двустранните търговски отношения между кувейтските и българските компании.
На 26 май 2021г. в Посолството на Държавата Кувейт в София се проведе протоколна среща между Н. Пр. Д-р Якуб Алатееки и г-н Делфин Планна - посланик на Република Косово.
Н. Пр. Гази Алфадли връчи акредитивните си писма на Президента на Република България

На 10 октомври 2022 г., понеделник, извънредният и пълномощен посланик на Държавата Кувейт в София Н.Пр. г-н Гази Хамед Алфадли връчи акредитивните си писма на Президента на Република България – Н.Пр. г-н Румен Радев.

По време на срещата Н.Пр. Алфадли поздрави държавния глава от името на кувейтския емир Н.В. шейх Науаф ал-Ахмад ал-Джабер ас-Сабах, като отбеляза традиционно отличните двустранни отношения, особено в областта на икономиката и търговията. Бяха обсъдени както предстоящата работа по засилването на търговския обмен, така и готовността на Посолството да отбележи тържествено през идната 2023 г. 60-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между двете приятелски страни.

В понеделник, 17 октомври 2022 г., Н.Пр. Гази Алфадли посрещна председателя на ПП АБВ г-н Румен Петков и експерта на партията по въпросите на арабските страни и Близкия Изток г-н Анастас Терзобалиев в сградата на Посолството, където бяха обсъдени двустранните отношения между двете приятелски страни и хоризонтите за тяхното развитие.

Н.Пр. Гази Хамед Алфадли се срещна в понеделник, 31 октомври 2022г., с г-н Руси Иванов, секретар на Президента на Република България по външна политика, с когото обсъди пътищата за засилване на двустранните отношения между приятелските страни.

В понеделник, 31 октомври 2022 г., Н. Пр. Гази Хамед Алфадли посрещна в сградата на Посолството известния български журналист и общественик г-н Иван Гарелов, който изиграва ключова роля за основаването на комитета „Кувейт“ по време на инвазията на Саддам Хусейн в Държавата Кувейт.

На 1 ноември 2022 г., вторник, Н.Пр. Гази Хамед Алфадли се срещна с главния мюфтия на Република България, д-р Мустафа Хаджи, който бе домакин на срещата, провела се в сградата на Главното мюфтийство на Републиката.

На 2 ноември 2022г., сряда, Н.Пр. Гази Хамед Алфадли проведе среща с председателя на Бъргарската търговско-промишлена палата г-н Цветан Симеонов, с когото обсъдиха вариантите за засилване на търговския обмен между двете приятелски страни.

В петъчния 4-ти ноември 2022 г. Н.Пр. г-н Гази Хамед Алфадли посрещна в сградата на Посолството известния български журналист и международен кореспондент г-н Георги Милков.

На 7 ноември 2022г. се проведе среща между Н.Пр. Гази Хамед Алфадли и главен комисар Петър Тодоров – главен секретар на МВР. По време на срещата бяха обсъдени въпросите, представлявящи интерес за Посолството.

На 9 ноември 2022 г., сряда, Н.Пр. Гази Хамед Алфадли се срещна с кмета на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова, с която обсъди възможностите за сътрудничество и организацията на културни прояви по случай 60-годишнината от установяване на дипломатическите отношения между двете приятелски страни.